Pri polaganju terase iz lesa naj se uporablja izključno vijake iz trdenega nerjavečega jekla (inox oziroma stainless still). Vijaki morajo biti iz posebnega trdenega nerjavečega jekla, da se med ali po montaži ne zlomijo.

Stik med lesom in običajnim železom lahko pri nekaterih vrstah povzroča modro ali črno obarvanje lesa, enako velja za cinkane vijake. Vijaki morajo biti primerno veliki M5 in dovolj dolgi, da imajo zanesljiv oprijem na pod konstrukcijo.

Nezanesljiv oprijem lahko povzroči,da se deske zvijejo. Kvalitetni nerjaveči vijaki imajo posebno oblikovano glavo vijaka in zarezan navoj, ki preprečuje, da bi deska na mestu vijačenja počila.

Pri polaganju desk je priporočljivo zagotoviti minimalen padec, da voda odteka. Razmak med deskami naj bo med 5 in 8 mm. Terasa mora omogočati kroženje zraka in posledično enakomerno sušenje desk tudi na spodnji strani.

Priporočljivo je predhodno vrtanje lukenj za vijake (tudi glave) v izogib napetostnim razpokam. Uporabiti je potrebno 2 vijaka po širini deske, odmaknjena približno 2 do 3 cm od stranskega roba deske, luknje za vijake je potrebno vrtati od 5 - 7 cm od konca deske oziroma je treba uporabiti patentirano izvedbo za nevidno vijačenje.

Razmak podložnih letev je odvisen od obremenitve in debeline desk. Pri normalnih obremenitvah naj bo razmak med 40 in 50 cm. Predlagamo, da za spodnje debeline desk uporabite priporočen razmak za pod konstrukcijo. Pri večjih obremenitvah (javni prostor) predlagamo uporabo manjši razmak pod konstrukcije oz. bolj gosto pod konstrukcijo.

Za podložno konstrukcijo je obvezna uporaba enakega ali podobno odpornega lesa kot na vidnem delu terase, ker v nasprotnem primeru podložna konstrukcija lahko propade bistveno prej, kot je življenjska doba obloge.
Dovoljena odstopanja

Les za terase je naraven material z vsemi tipičnimi lastnostmi lesa, zato so dovoljena določena odstopanja, ki ne vplivajo na trajnost:
Vzdrževanje

Vsi leseni zunanji podi so iz naravnega materiala, zato se kot vsak les začnejo spreminjati pod vplivom sonca in dežja. Izgubljati začnejo začetno barvo in pobledijo ter dobijo sivo barvo.

Proces lahko zavremo z premazi na bazi olj. Priporočamo, da svež les premažete s fiksirnim sredstvom in ga kasneje čez približno 3 mesece premažete z oljem, ki vsebuje UV zaščito.

V primeru, da želite barvo lesa obdržati se priporoča od 1x do 2 x letno premazovanje.

Če že imate posivel les, mu lahko prvotno barvo povrnete s sredstvom za odstranjevanje sivine Net troll, ki ga najdete v naši trgovini. Odstranjevalec sivine Net troll odstrani sivino in umazanijo iz vseh vrst lesa.