Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610! Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610! Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610!

Nasveti

ZAŠČITIMO LES PRED ZIMO  - S TUNGOVIM OLJEM SPECIAL

Ste kdaj pomislili, da potrebuje les, tako kot vi, zimsko oblačilo?

Verjemite, da je tako.

Za zaščito zunanjega lesa predlagamo Tungovo olje special – olje, ki je UV obstojno. Tungovo olje special nanašamo na star ali nov surov les, lahko tudi preko oljnih madežev.

Priprava lesa

Star les na prostem pred oljenjem očistite z vodo in ščetko. Na ta način odstranite ostanke nečistoč in madežev ter pripravite les, da vsrka nov nanos olja. Po potrebi očistite z močnim vodnim curkom. Olje nanesite šele, ko je les popolnoma suh.

Nanašanje specialnega tungovega olja

Olje nanašajte v tankih plasteh, s čopičem ali krpo, odvečno olje pa po 30 minutah odstranite, nekaj minut kasneje pa še enkrat preverite, ali ste olje dobro odstranili.  
Naslednji nanos naj sledi čez 12 ur, najbolje naslednji dan.
Sušenje je počasno in traja 24 - 48 ur -  odvisno od poroznosti lesa.

Tako!  Les bo sedaj v polni kondiciji dočakal zimska presenečenja.

Sedaj pa veselo na delo! 


 

 

Kako se znebiti nikotinskih madežev na stenah v stanovanju!

Pred dnevi me je »obupana« stranka prosila za pomoč. 
»Belim in belim, a nikotinskih madežev ne prekrijem! Imate rešitev?«
Imam!
Na voljo sta dva načina, kako se znebiti oziroma prikriti nikotinske soli, ki se obesijo na stene in strop. Zakaj je nikotin tako poseben? Ker se nikotinske soli v vodi raztapljajo. Ko na steno nanesete barvo, se nikotinske soli raztopijo , ko se barva posuši, pa se znova " privlečejo" na površje. In tako v neskončnost.
Kako rešiti problem?
Prva možnost je, da steno najprej prebarvate s »temeljno barvo« Auro 233 ( uporablja se kot temelj pri lak sistemih). Ta naredi zaporo in nikotinske madeže izolira. Ko je temelj suh, nadaljujete z Auro 321,barvo ki dobro prekriva. Njena osnova so drevesne smole. 
Druga možnost je, da sobno temperaturo dvignete čim više – dobro zakurite, ter nato pleskate z Auro 321. Sušenje barve bo hitro, hitrejše od raztapljanja nikotinskih soli. Te ne bodo imele dovolj časa, da se raztopijo in bodo zato manj vidne. Predlagamo, da pleskate z »umazano« belo barvo – torej nekoliko tonirano, da bodo preostale "razlite" rumenine čim manj opazne!
Veliko uspeha pri delu, Zeleni zajec

AURO Zidna barva na osnovi drevesnih smol št. 321 

Kako?

Tako.

Imate vprašanje? Kliknite tukaj in odgovorili vam bomo v najkrajšem času.


 

Nekaj neprecenljivih babičinih nasvetov 

Spremljajoča stalnica vsakega doma, pa naj bo to grad s stotimi sobami ali enosobno stanovanje  so prah, madeži in razne nadloge, ki se jih lotevamo tedensko, dnevno .... Vsekakor jim ni konca, ne v času naših babic, ne danes. Pričnemo na enem koncu sobe, končamo na drugem in že lahko zopet začnemo na začetku.
Danes se čiščenja lotevamo s sredstvi, ki obljubljajo nemogoče - madeži naj bi čudežno izginili, prah naj se ne bi več usedal na pohištvo. Vendar temu ni tako. In da je borba z umazanijo stalnica so vedel tudi naše babice, ki so se umazanije lotile takole:

  • Prah so odstranjevale z vodo, kateri so dodale žličko glicerina in žličko kisa. Zmes so nakapljale na krpo in prah obrisale.
  • Temen in svetel les so čistile z : 3 žlice čebeljega voska so stopile v vodni kopeli, dodale 3 žlice terpentinovega olja in 3 žlice lanenega olja. Za nego temnega lesa so dodale 3 žlice papirnega pepela, za nego temnega pa 3 žlice bukovega pepela. Vse to so zmešale v kremo in uporabljale eno leto.
  • Lesni furnir: 200 ml olivnemu olju so dodale 20 ml filtriranega limoninega soka. Premešale so, nakapljale na vato, jo perekrile z laneno krpo in les spolirale s krožnimi gibi.
  • Starega pohištva so se lotile s šelakom, smolnatim izločkom lakovega kaparja 3 žlice šelaka so zmešale s tremi žlicami špirita in z mehko krpo vtrle v pohištvo. 
  • Pohištvo iz hrastovega lesa so čistile s pivom. 300 ml piva + žlica čebeljega voska + dve žlički sladkorja. Vosek so stopile v hladni kopelii, dodale ostale sestavine in s čopičem nanesle na pohištvo. Počakale so, da se je premaz strdil in nato spolirale z volneno krpo
  • Temen les so osvežile z : 2 g čebeljega voska, žličko limone, 20 ml sojinega olja in 5 ml terpentina. zmes so na zmernem ognju segrele in nato shranile v zaprti posodi ter uporabljale pol leta. 
  • Prašen mahagonijev les so očistile z milnico, madeže pa pred tem namazale z alkoholom in ga takoj obrisale. Nato so obrisani del namazale z dvema žlicama lanenega olja, ki so mu dodale dve žlici rdečega vina.  

                                                              


 

Poskusite in sporočite, kako uspešni ste bili! 


 

Navodila za montažo lesene terase iz sibirskega macesna ali bora

Pri polaganju terase iz lesa naj se uporablja izključno vijake iz trdenega nerjavečega jekla (inox oziroma stainless still). Vijaki morajo biti iz posebnega trdenega nerjavečega jekla, da se med ali po montaži ne zlomijo.

Stik med lesom in običajnim železom lahko pri nekaterih vrstah povzroča modro ali črno obarvanje lesa, enako velja za cinkane vijake. Vijaki morajo biti primerno veliki M5 in dovolj dolgi, da imajo zanesljiv oprijem na pod konstrukcijo.

Nezanesljiv oprijem lahko povzroči,da se deske zvijejo. Kvalitetni nerjaveči vijaki imajo posebno oblikovano glavo vijaka in zarezan navoj, ki preprečuje, da bi deska na mestu vijačenja počila.

Pri polaganju desk je priporočljivo zagotoviti minimalen padec, da voda odteka. Razmak med deskami naj bo med 5 in 8 mm. Terasa mora omogočati kroženje zraka in posledično enakomerno sušenje desk tudi na spodnji strani.

Priporočljivo je predhodno vrtanje lukenj za vijake (tudi glave) v izogib napetostnim razpokam. Uporabiti je potrebno 2 vijaka po širini deske, odmaknjena približno 2 do 3 cm od stranskega roba deske, luknje za vijake je potrebno vrtati od 5 - 7 cm od konca deske oziroma je treba uporabiti patentirano izvedbo za nevidno vijačenje.

Razmak podložnih letev je odvisen od obremenitve in debeline desk. Pri normalnih obremenitvah naj bo razmak med 40 in 50 cm. Predlagamo, da za spodnje debeline desk uporabite priporočen razmak za pod konstrukcijo. Pri večjih obremenitvah (javni prostor) predlagamo uporabo manjši razmak pod konstrukcije oz. bolj gosto pod konstrukcijo.

Za podložno konstrukcijo je obvezna uporaba enakega ali podobno odpornega lesa kot na vidnem delu terase, ker v nasprotnem primeru podložna konstrukcija lahko propade bistveno prej, kot je življenjska doba obloge.
Dovoljena odstopanja

Les za terase je naraven material z vsemi tipičnimi lastnostmi lesa, zato so dovoljena določena odstopanja, ki ne vplivajo na trajnost:
Vzdrževanje

Vsi leseni zunanji podi so iz naravnega materiala, zato se kot vsak les začnejo spreminjati pod vplivom sonca in dežja. Izgubljati začnejo začetno barvo in pobledijo ter dobijo sivo barvo.

Proces lahko zavremo z premazi na bazi olj. Priporočamo, da svež les premažete s fiksirnim sredstvom in ga kasneje čez približno 3 mesece premažete z oljem, ki vsebuje UV zaščito.

V primeru, da želite barvo lesa obdržati se priporoča od 1x do 2 x letno premazovanje.

Če že imate posivel les, mu lahko prvotno barvo povrnete s sredstvom za odstranjevanje sivine Net troll, ki ga najdete v naši trgovini. Odstranjevalec sivine Net troll odstrani sivino in umazanijo iz vseh vrst lesa.


 

 

 

 


 

Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610! Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610! Zeleni zajec Vam odgovori na klic! Pokličite 059039610!