Lesene hiša – Prednosti in lastnosti

CategoriesUncategorized

Lesene hiše so gradbeni objekti, kateri so lahko prestižno zgrajeni, okolju prijazni in zdravi za prebivanje. Les je trajen gradbeni material, kateri lahko ob pravilnem in primernem vzdrževanju zdrži zelo dolgo, lesene hiše pa lahko stojijo stoletja. V svetu poznamo čudovite primerke obstoja lesenih hiš starih 600-700 let, katere še vedno služijo svojemu namenu. Te hiše najdemo v državah kot so, Litva ter po raznih skandinavskih držav in v Sibiriji. Lesena hiša, je v današnjem času lahko zgrajena v skladu s sodobnimi tehnologijami, je okolju prijazna gradnja, ki je lahko tudi udobna in trajna.

Zdravo bivalno okolje in ekologija

Les je naraven, zdrav in okolju prijazen material zato je predvsem iz teh razlogov primerno in zdravo živeti v takšni leseni hiši. Gradbeni material ter mehki les, ki se uporablja za gradnjo lesene hiše in smola, katera ostaja v hlodih in lesu iglavcev, pozitivno vplivajo na dihala in pljuča ljudi, ter tako ugodno vplivajo na tiste ljudi, ki živijo v teh domovih. Ugotovljeno je, da topla in naravna barva lesa, pozitivno vpliva na stanje duha, pomirja živčni sistem v ljudeh in ustvarja vse pogoje za prijateljsko vzdušje. Naj še povemo, da se v lesenih hišah in domovih ne nabira nadležni prah. Elektrostatične lastnosti lesa v lesenih hišah lahko odmislimo, kar je dobra lastnost saj vemo, da veliko prahu v sobah in prostorih lahko povzroči alergijo. Prav zaradi tega je za ljudi, ki trpijo zaradi alergij priporočljivo, da živijo v lesenih hišah.

Naravna vlažnost zraka in mikroklima

Lesene hiše

zadržujejo naravno ravnovesje vlage v sami hiši. Če se v zaprtih prostorih poveča raven vlage, jo lesene stene absorbirajo, če pa je zrak presuh, pa je les tisti, ki bo poskrbel in prinesla absorbirano vlago nazaj. Na ta način bo vlažnost v lesenih hišah, vedno enaka, oziroma točno takšna kot je zunaj. Tudi v nasprotju in primerjavi z drugimi vrstami hiš, samo vreme ne izsuši lesenih hiš. Naj še povemo, da se kopičenje in pretirana vlaga ob potrebi vrne, ter tako pomaga ohranjati optimalno temperaturo v prostoru, zato ni nobene potrebe, da imamo v leseni hiši klimatsko napravo, saj hiša služi kot naravno prezračevanje, katero deluje skozi stene.

Toplotne lastnosti lesa hiš

Les ima sam po sebi visoko toplotno kapaciteto za shranjevanje toplote. Lesene stene tako shranjujejo toplino in jo postopoma razdeljujejo v vse prostore ali sobe same hiše. Če se dotaknemo lesa, ni ta nikoli hladen, njegova temperatura površine pa je podobna kot pri sobni temperaturi. Ta pogoj je popolno udobje v notranjosti takšne lesene hiše. Zato bo v lesenem domu ali hiši toplo tudi ob največji zmrzali. Lesene hiše in domovi se ogrejejo hitreje in ohranjajo toploto veliko dlje v primerjavi z zidanimi ali klasično grajenimi stanovanjskimi objekti ali hišami.

Zaradi omenjenih toplotnih lastnosti lesa, so lesene hiše in domovi prijetni tudi v poletnih mesecih ali vročih sezonah. Lesene hiše in domovi so odlična rešitev v regijah z vročim podnebjem.

Če želite izvedeti še več na temo lesene gradnje ali moderne montažne hiše obiščite portal montažne hiše!

Vir: Aleksander Čeh (montazne-hise-on.net)

About the author