Kako kupiti “ta pravo” parcelo

CategoriesUncategorized

Odločili ste se, da se selite – v novo hišo. Prvi korak k uresničitvi vašega cilja je nakup primernega zemljišča. Dobra parcela je prava osnova za nov dom.

Pod tem opisom pa se skriva marsikaj. Seveda se boste najprej odločali na podlagi lokacije in terena, še posebej pa morate biti pozorni na komunalno opremljenost zemljišča. Komunalna opremljenost je ključnega pomena pri pridobivanju projektnih pogojev in soglasij za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD). Prve podatke o parceli dobite že iz lokacijske informacije, vse nadaljnje informacije pa pri pristojnih službah in organih. Pozorni bodite na priključke na elektro, vodno in kanalizacijsko infrastrukturo, dostop do zemljišča in razne odmike. Lahko se vam zgodi, da določeni priključki niso mogoči ali pa je izgradnja le teh predvidena v naslednjih letih. Če se vam z gradnjo mudi in si čim prej želite zaživeti v novi hiši, iščite zemljišča v naselju ali ob njegovih skrajnih robovih, saj ta pogosto omogočajo priključke na obstoječo infrastrukturo. Lokacijska informacija vam razkrije tudi kakšna gradnja (velikost, višina, tip strehe) je na določeni parceli dovoljenja. Velikost in oblika parcele znata biti omejitvena faktorja pri umeščanju objekta nanjo. Torej, preden se podate na lov za »popolno« parcelo se vsaj okvirno opredelite za lokacijo, tip hiše in seveda ceno. Pri iskanju zemljišča za gradnjo in iskanju podatkov o njej se je pametno obrniti tudi na nepremičninsko agencijo. V oglasih se pogosto pojavljajo besede kot so »komunalno opremljeno zemljišče«, »priključki ob parceli« »dostop urejen«, pa temu ni vedno tako. Nepremičninski agent mora preveriti dejansko stanje zemljišča in posredno tudi njeno ureditev.

Za konec pa še to, nakupa zemljišča se lotevajte previdno in preudarno, najbolje v sodelovanju z nepremičninskim agentom in projektantom. Lahko pa se obrnete tudi na nas – ob naročilu hiše Stabilis vam nudimo svetovanje in pomoč pri “razkrivanju” karakteristik vašega zemljišča.

About the author