Stroški montaže multi split klimatske naprave

CategoriesKlimatizacija

Udobje in energetska učinkovitost sta največji prednosti multi split sistemov. Toda če je vaš multi split sistem nameščen nepravilno ali ni prave velikosti, ne boste občutili nobene od teh prednosti.

Če niste gradbenik ali predelovalec, se vam splača najeti monterja multi split klimatskih naprav z ustreznim orodjem v pasu. Izvajalec mora položiti beton za zunanjo enoto, izrezati luknjo v zunanjo steno, napeljati električne vode za vodnike in po potrebi opraviti druga opravila, na primer se znebiti nekaterih sestavnih delov vašega trenutnega sistema. Pričakujte od 1300 do 2000 €.

Čeprav vas morda mika, da bi pristali na najboljšo ceno ne glede na posebne izkušnje, ne pozabite, da so multi split sistemi ogrevanja in hlajenja še vedno tržna niša. Morda boste morali malo loviti za pravim izvajalcem, zato ne pristanite na nekoga, za katerega niste prepričani, da bo opravil dobro delo, samo zato, ker ponuja najboljšo ceno dela in stroškov namestitve.

Druge stvari, ki jih je treba upoštevati

Če živite nekje z ekstremnimi poletnimi temperaturami, multi split klimatska naprava morda ne bo mogla prevzeti celotnega bremena hlajenja vašega doma v najbolj vročih dneh. Morda boste želeli obdržati svoj tradicionalni sistem klimatske naprave in ga po potrebi uporabiti kot dodatek.

Če imate stenske enote ali centralno ogrevanje, lahko vključite samo en multi split sistem, ki skrbi za glavni bivalni prostor ali “”območje””, namesto da preidete na multi split sistem v celotni hiši.

Morda so vam na voljo popusti, zato jih preverite, preden prižgete rdečo ali zeleno luč za ta projekt.

Ali je multi split klimatska naprava cenejša od kanalske klimatske naprave?

Glavna prednost multi split klimatske naprave je prihranek pri stroških. Veliko toplotne energije se izgubi skozi kanale kanalskega sistema klimatske naprave v domu. Pri hlajenju hiše s kanali se hladen zrak med gibanjem po hiši segreva z vročim zrakom zunaj kanalov.

Tudi v dobro izoliranih kanalih bo del ohlajenega zraka uhajal v okoliški prostor. To pomeni, da se s kanalsko klimatsko napravo veliko ohlajenega zraka izgubi v zunanje stene in druge nebistvene prostore hiše.
Po drugi strani pa multi split klimatske naprave zagotavljajo toploto prav tam, kjer je potrebna. Pri multi split klimatski napravi se hladen zrak ne izgublja, saj ni treba skrbeti za kanale – namesto tega se sistem vklopi in toplota takoj preplavi prostor.

Za razliko od običajnega sistema klimatske naprave, ki uporablja en termostat za nadzor temperature v celotni hiši, ima vsaka enota v multi split sistemu svoj termostat. To omogoča edinstvene nastavitve temperature v vsakem prostoru, v katerem je nameščena multi split klimatska naprava, kar pomeni večjo učinkovitost in pogosto nižje račune za komunalne storitve. Več: http://www.mitsubishielectric.com/bu/air/

Druge prednosti

 • Energetska učinkovitost – poiščite enote z oznako Energy Star.
 • Ker ni kanalov, so stroški namestitve običajno nižji kot pri kanalskih sistemih klimatske naprave.
 • Namestitev je na splošno manj moteča za vaš obstoječi dom, saj ne zahteva enakega fizičnega prostora kot kanali.
 • multi split sistemi omogočajo prilagodljivost pri namestitvi notranjih odvodov zraka, saj jih lahko namestite ob steno, ob strop ali vgradite v strop.
 • Odprtine multi split večplastnih klimatskih sistemov so zasnovane tako, da se z različnimi barvami in slogi, ki so na voljo, zlijejo z notranjim dekorjem.
 • Prednost večpodročnih sistemov je tudi ta, da z dvema do petimi odprtinami za zrak, kar omogoča namestitev posamezne odprtine za zrak v več prostorih. Vsaka odprtina za zrak ima svoj termostat za nadzor posameznega prostora.
 • multi split sistemi vam omogočajo, da ponovno pridobite prostor v omari ali celo višje strope, saj vam ni treba pustiti prostora za kanale.

Vodnik za nakup multi split klimatskih naprav

Poiščite oznako ENERGY STAR. Brezvodni sistemi klimatske naprave Energy Start so bili testirani in so prestali stroge standarde, ki sta jih določila Agencija za varstvo okolja in ameriško ministrstvo za energijo.
Preverite, ali je visoka ocena energetske učinkovitosti (EER) in sezonska ocena energetske učinkovitosti (SEER) Višja ocena bo povečala stroške multi splitga klimatskega sistema, vendar se bodo sčasoma povrnili, saj bo obratovanje enote cenejše.

Vzdrževanje multi split sistema klimatske naprave

Ne glede na to, ali izberete multi split ali multi-multi split sistem, bo vsaka multi split klimatska naprava zahtevala nekaj korakov, da bosta obe komponenti delovali v vrhunskem stanju v predvideni življenjski dobi od 12 do 15 let:

Redno čistite in menjajte filter: To sistemu omogoča, da ohranja čist zrak, in pomaga preprečevati okvare sistema. Za vzdrževanje optimalnega pretoka zraka do kompresorja boste morali poskrbeti, da bodo rastline, visoka trava in smeti stran od enote.Načrtujte letni pregled pri pooblaščenem strokovnjaku, da zagotovite delovanje vseh delov s polno zmogljivostjo.

Licencirani strokovnjak bo:

 • očistil ali zamenjal filter
 • očistil kompresor in odstranil morebitne ostanke s tuljav kondenzatorja
 • preveril, ali ventilator in ventil delujeta pravilno
 • pregledal bakrene cevi in se prepričal, da hladilno sredstvo ne pušča
 • po potrebi izvede dodatna popravila ali zamenjavo

Preverite električne priključke, da se prepričate, da ni zrahljanih, strganih ali okvarjenih žic.

About the author