Na kaj vse morate paziti pri nakupu pvc oken?

CategoriesUncategorized

1. Nepoznavanje kakovosti oken in stekla

Pred nakupom oken je treba pridobiti dovolj verodostojnih informacij o kakovosti in izvoru profila, trdnosti okovja in o toplotni izolativnosti zasteklitve. Ker so si okenski profili na videz zelo podobni, si morda predstavljate, da tudi v kakovosti ni bistvenih razlik, vendar takšno mišljenje pogosto vodi do napačne odločitve pri nakupu stavbnega pohištva in nazadnje do velikega nezadovoljstva.

2. Neprimerna zasteklitev

Steklo na objektu zavzema razmeroma veliko površino. Glede na postavitev in velikost oken ter namembnost prostorov je smotrno razmisliti o energetsko učinkoviti zasteklitvi, ki zmanjšuje toplotne izgube. Izbirate lahko med 2-, 3- ali celo 4-slojno zasteklitvijo, po možnosti s toplimi medstekelnimi distančniki, ki zmanjšujejo možnost kondenziranja. Vendar previdno pri odločanju, saj vsaka vrsta zasteklitve prinese svoje prednosti (boljša toplotna učinkovitost, manjši vdor vročine …) in tudi pomanjkljivosti (manjša prepustnost svetlobe, povečana teža krila in s tem večje povešanje …). Katera zasteklitev je najprimernejša za vaš dom, vam praviloma svetujejo proizvajalci stavbnega pohištva.

3. Nenačrtovanje senčenja

Senčenje je pomemben dejavnik, na katerega je treba pomisliti že pred gradnjo hiše oz. se o njem pogovoriti s ponudnikom oken. Roleta vam nudi najboljšo zaščito pred vremenskimi vplivi in ohranja največ energije v prostoru, tudi zunanja žaluzija je precej učinkovita pri zaustavitvi sončnega pregrevanja. Treba je načrtovati, kakšen sistem omarice bi bil najučinkovitejši za vaš tip objekta, in pripraviti odprtine oz. PVC elemente.

4. Nakup brez računa, nakup brez garancije

Nakup brez računa in s tem zmanjšana ponudba za stopnjo DDV-ja je za marsikoga mamljiva ponudba, vendar se je treba vprašati, kako varen je takšen nakup v resnici. Pri nakupu oken se lahko čez čas pokažejo pomanjkljivosti, zato je pomembno, da vam prodajalec nudi pisno garancijo na izvedena dela. Običajno je garancija navedena že na ponudbi, v vsakem primeru pa morate po izvedenih delih prejeti še garancijsko izjavo.

5. Natančno znana proizvodnja (nakup oken, ki niso bila izdelana v Sloveniji, je pogosto problem v kakovosti in odgovornosti posrednika)

Na kakovost oken in stekla vpliva tudi natančna proizvodnja. Naročilo oken pri trgovcih je precej tvegano z vidika kakovosti, saj izdelana okna določeni trgovci dandanes uvažajo predvsem iz tehnološko manj razvitih držav. V Sloveniji je veliko trgovcev, ki lahko čez noč ustavijo svoje poslovanje in tako na koncu kupec ostane brez servisne podpore in garancije. Pred nakupom se dobro pozanimajte, kje izdelujejo okna in ali si je možno proizvodnjo kadar koli tudi ogledati. Iskreni prodajalci nimajo česa skrivati.

6. Vgradnja in dodatna dela

Tako pri novogradnji kot pri zamenjavi stavbnega pohištva je ključnega pomena pravilna vgradnja. Na kakovost vgradnje v prvi vrsti vpliva izkušen monter in kakovostni vgradni materiali. Kakovostna vgradnja bo zagotovila dobro tesnjenje med stikom stavbnega pohištva in steno. Dolgoročno pa to pomeni učinkovito ohranjanje toplotne in zvočne izolativnosti oken.

7. Nakup najcenejših oken

Najcenejše je včasih najdražje. Nekakovostni izdelki, zamujanje, nespoštovanje dogovorjenega, nekakovostna montaža, reklamacije, posledično slaba volja in nervoza …. Če bi vse to sešteli, vam razlika v ceni verjetno ne bi več predstavljala problema pri odločitvi.

8. Prevelika cenovna odstopanja v ponudbah običajno pomenijo velika razhajanja v kakovosti izdelka in storitve

Ko boste med seboj primerjali ponudbe, boste najverjetneje zmedeni, saj so pri določenih ponudnikih odstopanja tudi več kot 10-odstotna. V tem primeru je nujno, da se pozanimate, zakaj prihaja do takšnih cenovnih razlik in ali gre za primerljivo kakovost profila, stekla, okovja. Velikokrat prihaja do cenovnih razhajanj pri dodatnih delih, kot so demontaža, odvoz in popravilo špalet. Vedno si pridobite tudi drugo mnenje in preverite izkušnje strank, ki so že poslovale z podjetji.

9. Miselnost, da so vsi okenski profili enake kakovosti

Na videz so si vsi profili enaki, vendar obstajajo razlike, kako se bodo okna obnesla v daljšem časovnem obdobju. V osnovi se profili razlikujejo po vgradnji, širini profila, številu komor in številu ter tipu vgrajenih tesnil. Širši je profil, boljša je statitka. Več je komor, boljša je izolativnost profila, vendar mora biti razmerje med številom komor in širino vgradnega profila optimalno. Pomembno je tudi število tesnil in kako so ta tesnila vpeta.

vir: termoglasokna.si

About the author